Affligem blond

Beschikbaarheid: Op voorraad

Prijs: € 1.85

Affligem Blond

Affligem is een Belgisch abdijbier.

Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1129; de eerste afbeelding dateert van 1570. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Na de terugkeer van de monniken in 1870 duurde het nog tot 1885 alvorens ze zelf opnieuw bier brouwden. Ze brouwden tot 1917, toen de Duitse bezetter het koperwerk aansloeg. Vanaf 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw bier gebrouwen. Op 13 maart 1940 werd er de laatste maal in de abdij gebrouwen door broeder Tobias Vergauwen. Op 1 maart 1956 werd een overeenkomst gesloten met brouwerij De Hertog te Deurne en in december van dat jaar werden de eerste kratten Affligem dubbel verkocht. Dit bier werd ontwikkeld door Adrien Floor, technisch directeur van de brouwerij en dom Tobias Vergauwen (brouwer van de abdij). In 1957 kwam de Affligem Tripel op de markt.

Vanaf 1966 maakte brouwerij De Hertog deel uit van de Brasserie de Ghlin te Bergen. Op 15 december 1969 legde de Brasserie de Ghlin de boeken neer en uit dit faillissement kochten de gebroeders De Smedt, in overleg met de abdij, de rechten op de merknaam. Vanaf 1970 werd het bier door brouwerij De Smedt uit Opwijk verder geproduceerd. In 2000 nam de Nederlandse brouwerijgroep Heineken een groot belang in de Opwijkse brouwerij en werd deze herdoopt tot Affligem Brouwerij. In 2010 werd het merk Affligem in de portefeuille van Alken-Maes ondergebracht en verdween de vennootschap Affligem Brouwerij. Affligem wordt in 2013 en 2014 uitgerold als 'global brand' voor Heineken. De abdij van Affligem blijft echter eigenaar van het merk waardoor de recepten niet zullen veranderen.

Affligem is erkend als Vlaams-Brabants streekproduct.

Affligem is een officieel abdijbier en is verkrijgbaar als blond, dubbel en tripel. De bieren worden gebrouwen met hergisting op de fles.

Er zijn ook twee seizoensbieren: Noël en Patersvat.

Affligem Blond is een goudblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8% en een densiteit van 15,5° Plato.
Affligem Dubbel is een donker bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8%.
Affligem Tripel is een goudkleurige tripel met een alcoholpercentage van 9,5%.
Affligem Patersvat is een blond kerstbier met een alcoholpercentage van 6,8%. Dit bier kwam aan bod in de VRT-reeks Tournée Générale.
Affligem Christmas (ook Affligem Noël) is een donker kerstbier met een alcoholpercentage van 9%.
Affligem 950 Cuvee, blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8%. Dit bier kwam in mei 2012 op de markt ter gelegenheid van de stichting van de abdij 950 jaar geleden.
In het verleden werden nog andere Affligem-bieren gebrouwen:

Affligem Rood was een bier met een alcoholpercentage van 6,7%. De productie werd gestopt in 1994.
Affligem 10 was een bier met een alcoholpercentage van 10% dat werd geproduceerd van 1983 tot 1986.

bron: Wikipedia

Affligem Blond

Affligem est une marque de bière faisant partie depuis 2010 du groupe Alken-Maes (lui-même propriété du groupe néerlandais Heineken). Le nom provient de l'abbaye bénédictine d'Affligem fondée en 1062. Cette commune est située dans le Brabant flamand (Belgique), à une vingtaine de kilomètres au nord-ouest de Bruxelles. L'abbaye d'origine ayant été détruite, les bières de la marque Affligem n'y ont jamais été brassées[réf. souhaitée]. La licence permettant d'exploiter le nom de l'abbaye a été concédée par les moines à la brasserie De Smedt devenue brasserie Affligem située à Opwijk dans la province du Brabant flamand.

Il existe actuellement six bières d'abbaye commercialisées sous la protection du logo Bière belge d'Abbaye reconnue :

Affligem Blond est une bière blonde titrant 6,7 % d'alcool.
Affligem Dubbel est une bière brune titrant 6,8 % d'alcool.
Affligem Tripel est une bière blonde titrant 8,5 % d'alcool (élue à plusieurs reprises meilleure bière belge triple du monde1).
Affligem Patersvat est une bière blonde d'automne titrant 6,8 % d'alcool.
Affligem Christmas appelée aussi Affligem Noël est une bière brune de saison titrant 9 % d'alcool.
Affligem 950 Cuvée est une bière blonde titrant 6,8 % d'alcool. Elle a été produite depuis mai 2012 pour commémorer les 950 ans de la fondation de l'abbaye d'Affligem.
Les bières d'Affligem sont exportées principalement vers la France.

wikipedia

Er zijn geen beoordelingen van dit product.
Schrijf een recensie
SlechtUitstekend

Contactgegevens

  • Drankenspecialist van Rooij
  • T: 0345-514374
  • Chopinplein 7
  • Culemborg
  • KvK: 11011255
  • BTW: NL805819976B01
  • Volg ons op facebook
© 2015 - 2020 Drankenspecialist René van Rooij - Designed by PeterSwebsites

Drankenspecialist van Rooij staat voor verantwoord genieten.
In onze winkel en online vragen wij naar de leeftijd van onze bezoekers.
Ben jij 18 jaar of ouder?